Ik ben Janine van der Meer, en heb mijn eigen voetreflexpraktijk In Hoogeveen

Leuk je te ontmoeten!

Mijn naam is Janine van der Meer

Na jaren als medewerker bloedafname/administratie in het ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen gewerkt te hebben, was ik toe aan iets nieuws. Omdat ik altijd al "iets met masseren" heb willen doen ben ik in 2012 gestart met het volgen van diverse cursussen op het gebied van massages.

De kennis die ik hier heb opgedaan, heb ik een aantal jaren met veel plezier in de praktijk gebracht. Maar ik wilde me toch meer verdiepen in het ontstaan van lichamelijke klachten. ik ben op zoek gegaan naar een passende opleiding en vond dit in de Voetreflexologie. In 2016 heb ik mij aangemeld voor de driejarige HBO-opleiding VoetreflexPlus™ bij de Total Health Academy. Inmiddels ben ik gediplomeerd en heb ik een mooie eigen praktijkruimte aan huis. Ik doe het werk als voetreflex-therapeut naast mijn baan in het ziekenhuis en dit is prima te combineren.

Ik woon samen met mijn partner in Hoogeveen. In mijn vrije tijd mag ik graag hardlopen – individueel en in een loopgroep. Ook doe ik aan yoga. Verder speel ik piano en ben ik graag creatief bezig.

Wat ik merk, is dat mensen vaak al in het reguliere circuit hebben rondgekeken, zonder een blijvend effect en vermindering van de klachten. Dat motiveert mij juist om te kijken of ik iets voor iemand kan betekenen. Ik wil graag helpen en denk altijd mee met mijn cliënten. Ik ben een doorzetter en blijf altijd zoeken naar een oplossing voor een probleem. En ik heb al hele mooie resultaten meegemaakt in de jaren dat ik een praktijk heb. 

Iedere voet is uniek en vertelt
zijn eigen verhaal.

Opleiding

Ik vind het belangrijk om de ontwikkelingen op mijn vakgebied te volgen en me nog verder te ontwikkelen. En natuurlijk wil ik jou zo goed mogelijk helpen. Daarom volg ik met enige regelmaat nieuwe workshops en cursussen. 
Hieronder staan mijn belangrijkste opleidingen vermeld:

Voetreflex

Dit is een 3-jarige HBO-opleiding, waarin je alle ins en outs van Voetreflexologie leert. Bij deze opleiding leer je zowel de Westerse als de Chinese methode toe te passen. Deze vullen elkaar perfect aan. Je leert de reflexzones aan voeten, handen en oren te masseren, maar ook is er aandacht voor energetische voetmassage. Het is een zeer praktijkgerichte opleiding, dus naast theorie is er veel aandacht voor de praktijk. De opleiding wordt afgesloten met een scriptie. Hiervoor heb ik gekeken of en hoe Voetreflex Plus™ ingezet kan worden bij Chronische Aspecifieke Lage Rugpijn.

Total Health Academy – 2021: 3-jarige opleiding

De 4-lagentechniek maakt gebruik van het opdelen van de voet in vier lagen. Door gebruik te maken van deze lagen, is het mogelijk om te kunnen voelen en te omschrijven wat je in de voet kunt tegenkomen. Deze techniek is zeer geschikt voor mensen met bijv. burn-out, chronische vermoeidheid of bij fysieke voetklachten.

Total Health Academy – 2019

Deze module geeft meer inzicht in de Traditionele Chinese Filosofie en werkwijze. Hierdoor zijn de verbanden tussen de vele symptomen en klachten die een cliënt kan hebben beter te begrijpen, waardoor het gemakkelijker wordt om een effectieve behandeling te geven.

Total Health Academy  – 2019: 3-daagse module

In deze cursus leer je de basisgrepen voor een ontspanningsmassage. Deze basiscursus is gericht op het ervaren van de mens als geheel. Je leert om de aangeboden technieken met aandacht en mindfulness uit te voeren, zodat de cliënt een heerlijk gevoel van welbevinden ervaart.

Praktijk van Massage en Zelfontwikkeling – 2012

Dit is een vervolg op de basiscursus. Je leert o.a. verschillende technieken tegelijk toe te passen. Ook is er aandacht voor voetmassage.

Praktijk voor Massage en zelfontwikkeling – 2013

An Shen betekent ‘geestelijke balans – innerlijk evenwicht’. Deze massage is vooral gericht op een diepe rust en totale ontspanning van zowel lichaam als geest.  De massage bestaat uit een combinatie van Chinese acupunctuur en westerse massagetechnieken die op een speciale manier worden toegepast. 

Total Health Academy – 2022: 1 daagse workshop

Ontspanning

Specials

Tijdens deze workshop is het protocol behandeld dat toegepast kan worden bij klachten die ontstaan na Corona. De nadruk licht hierbij op de luchtwegen. 

2020: Workshop 1 dagdeel

Sportreflexologie is een vorm van voetreflexologie, waarbij onbalansen (blessures) van voet, enkel en onderbeen worden verholpen. Deze specifieke manier van masseren helpt ook bij hielspoor, enkelinstabiliteit, verharde en verkrampte voeten en bij  bewegingsbeperkingen van de gewrichten. Kortom met sportreflexologie ben je in staat om vele problemen, voorkomend in voet en onderbeen, effectief en gericht te behandelen. 

Total Health  Academy- 2021: 3 daagse module

Dit is een praktische workshop, waarin de theorie van triggerpoints wordt uitgelegd en de samenhang met acupressuur. Dit is vooral geschikt voor klachten bij hielspoor en de achillespees.

Total Health Academy  – 2017: 1 daagse workshop

Afstudeeronderzoek

Afstudeer-onderzoek

Voor mijn afstuderen moest ik een scriptie schrijven. Omdat ik veel mensen in mijn omgeving zag worstelen, heb ik gekozen om onderzoek te doen naar Chronisch Aspecifieke Lage Rugpijn bij 50-plussers. Naast een literatuuronderzoek heb ik gekeken welke invloed voetreflexologie-behandelingen hebben. Hiervoor heb ik zes mensen in een periode van zes weken behandeld volgens een vast behandelplan. Door het invullen van vragenlijsten werden pijn en ongemak gemonitord. Aan het einde van de behandelperiode bleek dat er gemiddeld 42% minder ongemak bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten werd ondervonden en 46% minder pijn.

Mijn conclusie is dan ook dat voetreflexologie-behandelingen een hele goede bijdrage kunnen leveren bij chronische lage rugpijn-klachten.

Ervaringen

Ik was één van de zes mensen die mee hebben gedaan aan het onderzoek van Janine. Ik had al jaren last van mijn rug, vooral als ik op een - voor mij - foute stoel zat. Ik heb de behandelingen van Janine als heel plezierig ervaren. Aan het einde van de behandelingenreeks was mijn pijnscore met meer dan 50% gedaald en had ik minder problemen met mijn rug. Wat ik verder heel plezierig vind bij Janine, is dat ze goed luistert naar jouw verhaal en zich goed inleest in jouw klachten, waarna ze voor jou een behandeling op maat maakt.
Janneke

Ik ben blij dat ik de opleiding Voetreflex Plus™ gedaan heb. Het heeft me een heel andere kijk op gezondheid gegeven. Ik heb me nooit gerealiseerd wat voor invloed stress op het lichaam heeft. En ik kijk nu met een andere blik naar klachten. Niet alleen bij anderen, maar ook bij mezelf. Ik zie de samenhang tussen oorzaak en gevolg. Dat maakt dat ik veel beter kan relativeren en ook zelf meer ontspannen in het leven sta. En dit merken cliënten als ik ze behandel.
Ik vind het fijn dat ik mijn kennis mag overbrengen op anderen!

Janine